טלפון

054-593-3484

אימייל

ravidru@gmail.com

בשילוב עם תזונה נכונה, מטפלות תנוחות היוגה בכ-80%  מבעיות הבריאות הפיסיולוגיות שלנו ומשפיעות בצורה חיובית על הבריאות הרגשית. 20%  הנותרים מורכבים משינה, עבודה בעלת משמעות וחיי משפחה מספקים.

מלבד התועלת הבסיסית בגוף בריא, התרגול הפיסי של היוגה יכול לסייע  בביטוי הפוטנציאל הטמון באדם. למעשה גוף בריא, בעל חיות (vitality), הוא המקור והבסיס הטוב  ביותר למדיטציה.

נסו לתרגל מדיטציה כאשר האף סתום או כשיש חום גבוה או עם בעיות חמורות בגב ותגלו כאב וחוסר נוחות הגורמים לאי-שקט בהכרה.

אנשים רבים מתבלבלים בין המושג מדיטציה לבין הפסקת חשיבה, אף כי להפסיק לחשוב, זו אחת האפשרויות למדיטציה. כאשר מתחילים להיות במצב של מדיטציה, נחשפים לזרם בלתי פוסק של מחשבות המהבהב על מסך ההכרה.

היכולת להתרכז, היא איכות מועילה בכל דבר שאנו עושים. ללא ריכוז, במקום לדפוק בפטיש על מסמר, נדפוק לעצמנו את האצבע. הריכוז היוגי, הוא הרבה יותר תובעני מאשר הריכוז שאנו נדרשים לו ביומיום אך גם הרבה יותר מתגמל.

יוגה יכולה להשאיר לנו את חדרי החדרים של ההכרה פתוחים. כשאנו מתרכזים, תשומת הלב מאירה כמו קרן לייזר לתוך העולם הפנימי. אפשר לגלות את האספקטים הטהורים והעדינים ביותר של התודעה, ההכרה שלנו.

מעל לכל, הריכוז היוגי מסייע לנו לגלות  את האלמנט הרוחני שבנו.

ריכוז שמביא למדיטציה, מביא אותנו לבהירות ולשקט נפשי – שתי איכויות המסייעות בהתמודדות במצבים שונים אשר בתורן, עוזרות לחיות את החיים במלואם בצורה משמעותית ובכישרון.

בכל פעם כשאנו מתרכזים, ההכרה פונה מהעולם החיצוני אל העולם הפנימי. הריכוז מחייב את כינוס החושים (פרטייהרה pratyahara – האיבר החמישי מתוך שמונת אברי היוגה).

המילה בסנסקריט לריכוז נקראת דהרנה dharana אשר משמעה להחזיק ב…, להתרכז, מדיטציה, להגיע לאינטראקציה עם הדבר. (והיא גם האבר השישי מתוך שמונת אברי היוגה).

ניתן להחזיק את תשומת הלב ע"י ריכוז בתהליך מסוים בגוף, נשימה, מחשבה, דימוי או צליל. דרך הדהרנה נשאף להיות מרוכזים, כלומר, נהיה במרכז ובהרמוניה עם עצמנו.

כאשר אין אנו במרכז או כאשר אין אנו מחוברים לליבה הרוחנית,  כל המחשבות והמעשים אינם מתואמים.

אפשר לשאול מספר שאלות על מנת לבדוק את אמת התאום בין מחשבה למעשה הקיימת בנו: איך אני מרגישה כשאני מחליטה החלטה? איך אני מרגישה במערכות היחסים שלי? מה אומר לי גופי עכשיו? ומה הוא אומר לי כשאני עוסקת בעיסוקיי? איך אני מרגישה ביחס לחיי כמכלול?

אפשר להמשיך ולבדוק את ה"סחורה" שלנו; רשמים מן העבר, אכזבות, פחדים וציפיות. בכולנו קיימת נטייה לאסוף ולשמור התנסויות שליליות אשר נצרבות ומוטבעות בגוף ולהפכן למחלות.

שתי גישות עיקריות למדיטציה:

  1. מדיטציה בעלת מושא התבוננות ספציפי

  2. מדיטציה ללא מושא התבוננות

הגישה השנייה קשה הרבה יותר לתרגול לכן בד"כ נתחיל מהגישה הראשונה.

להלן, דוגמאות למושאי התבוננות:

  •  ריכוז בנשימה

  •  ריכוז באחת מהצ'קרות (מרכזי אנרגיה לאורך עמוד השדרה)

  •  תהליך או פעולה: הליכה, אכילה, שטיפת כלים וכיוצ"ב

  •  התבוננות בלהבת נר

  •  חזרה על מנטרה, צליל, מילה או משפט

  •  חזרה על מחשבה או רעיון, כמו שמחה, אהבה, חמלה

על מנת שמדיטציה תניב את פירותיה יש לתרגלה מדי יום. אם אי-אפשר מדי יום, יש לקבוע ימים מסוימים ולהתחייב לגביהם, כי ההתמדה חשובה להצלחת המדיטציה. 

  • קיבעו שעה ביום ומקום מסוים בו תתרגלו את המדיטציה שלכם.

  • אפשר להתחיל ב-10 דקות ואז בהדרגה להאריך את משך הזמן.

  • יש לדבוק בטכניקה מסוימת לפרק זמן ולא לקפוץ מאחת לאחרת.
  • יש לבחור בתנוחה נוחה וישיבה בגב ישר, על מנת לאפשר תנועה חופשית של הסרעפת בזמן הנשימה. ממצב שכיבה אפשר בקלות לעבור לשינה לכן תנוחה זו אינה מומלצת.

  • יש לשמור על ערנות ונינוחות.

  • כדאי להתחיל את התרגול ללא ציפיות גדולות. פשוט לתרגל ולהתמיד כמו בכל טכניקה אחרת אשר תרצו להצטיין בה. לא לצפות כי בכל מדיטציה שתתרגלו תהיה חוויה רוחנית עילאית.

  • למתחילים − חשוב להכין את הגוף למצב רגוע לקראת המדיטציה. להתקלח, ללבוש בגדים נוחים.

  • במקרים רבים כשמתחילים במדיטציה, רוצים לשתף את כולם בחוויות האישיות. מומלץ להרגיע פיתוי כזה. התנסויות אלה, הן עמוקות ורוחניות, כל שכן, אישיות  ואינטימיות ברמות מסוימות. יש חוויות שהשתיקה יפה להן, ומילים יכולות רק לקלקל ולפזר מידע אישי מיותר.

  • בסוף התרגול, יש לעשות אינטגרציה עם החיים. לצאת מהמצב המדיטטיבי בהדרגה, לחזור בפני עצמכם על הסיבה  −  מדוע החלטתם לעשות מדיטציה, להודות על האנרגיות שחשתם במהלך התרגול או התובנות שעלו.

  • חשוב ביותר לא לחוש רגשות שליליים ביחס למדיטציה או לקשיים שעלו במהלך התרגול. להפך:

  • יש להודות עבור כל דבר שעלה. לפעמים צצות תובנות לפני השטח במהלך המדיטציה, ואז האתגר הוא לתרגמן לחיי היומיום. מובטח לכם כי אם וכאשר תתמידו − התובנות תעמקנה ועימן חקר-העצמי שצופן בחובו היכרות עם האני השלם של כל אחד ואחת מכם.

השארת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *