טלפון

054-593-3484

אימייל

ravidru@gmail.com

תזונת ילדים

לאחרונה אני נוכחת יותר ויותר במסיבות יום הולדת של ילדים. יהונתן הגיע לגיל בו לחברה יש ערך מוסף וחגיגת יום ההולדת היא אירוע חברתי.

אממה – הכיבוד שבסיום החגיגה הזו לא משהו, בלשון המעטה. אני יושבת ומסתכלת בצלחות העמוסות ונדהמת מהשיח סביבן. כשהמחשבות שלי פורצות את סף הפה, ויוצאות במילים, זה לא כל-כך נעים לדעת מה דעתי. ואז אני מתנהלת מול ההורים שחושבים לתומם שפיצה זה בסדר, כי יש בה פחות נתרן מתפוצ'יפס.

ואז אני מבינה, מה שכבר ידעתי, שהחינוך בא מהבית, ואם לאמהות אין מושג בתזונה, מה הפלא שהילדים לא אוכלים נכון. ושיש צורך דחוף בתיקון, ובהפצת הידע אודות תזונה בריאה. לפני כמה ימים פורסם ב- YNET  מאמר על 4 ילדים שלקו בין השאר בעיוורון כתוצאה מתת תזונה.

 

המאמר הזה מוקדש למי שנמצא במטבח ועם הילדים רוב שעות היום (האמהות?…..)

התזונה הנכונה לה זקוק ילדכם מתחילה בהריון, שם העובר מקבל את כל רכיבי התזונה שהוא זקוק להם, מהאם. היא נמשכת בהנקה, שהיא הדבר הנכון ביותר לעשות ומסיבות רבות וטובות. הרכב החלב הוא המדוייק ביותר לצרכיו המשתנים של התינוק,  והוא – החלב- משתנה בהתאם לצרכיו.

בד בבד עם ההנקה ובשלבים המתאימים, מתחילים בטעימות מזון. גם לכך יש סדר כי מערכת העיכול של התינוק עדיין לא בשלה לעכל את כל המזונות להם אנו, המבוגרים, רגילים לאכול. ואז נשאר הילד הקטן, שאינו יונק יותר, עם מזון מוצק בלבד.

יש הורים שידאגו שהילד לא אוכל מספיק וירצו להוסיף בקבוק תחליף, וזה לגיטימי בהחלט, אך אם מתחילים נכון להאכיל את הילדים, כולם בסופו של דבר, יוצאים נשכרים.

מאחר ואנחנו ההורים, אחראיים לכל צרכיהם של ילדינו, עלינו מוטלת האחריות בבריאותם. אנחנו מחנכים אותם ואנחנו אמורים לדאוג לשלומם. כחלק מהחינוך אני רואה בתזונתם ערך חשוב ורב מעלה. זה מתחיל בגיל צעיר, ואם שם נרכשים הכלים הנכונים, בבגרותם יאכלו ילדים אלה מזון בריא ומזין מבחירה חופשית.

אז מה כדאי לעשות, תכ'לס?

רצוי לחשוף אותם למזון מגוון. ובגיוון כוונתי לא רק למלפפון ועגבניה, אלא גם לדגנים ולקטניות, לאגוזים שונים, ולירקות רבים ככל האפשר. אני חושבת שילד לא אמור לגדול צמחוני, אבל אני בטוחה שיש כמה הורים שיחלקו עלי בנושא הזה. בבגרותו, יבחר אם להיות צמחוני, טבעוני או אוכל כל.

חשוב לאפשר להם לטעום ולבחור אם זה טוב להם או לא. מגיל צעיר רצוי שלא יחשפו לסוכר ולמלח, כך ישתבש חוש הטעם שלהם ותמיד הם יחפשו מאלה, ויותר מהנדרש. מתוק יכול להיות פירות, מלוח יכול להיות ירקות מסוימים שמקנים מליחות, כמו סלרי (במרק…..).

אני זוכרת את יהונתן, מנסה לאכול כל דבר שחתכתי טרי או לבישול: הוא היה מנסה סלק טרי, וסלרי, אוכל קינואה, וירקות שיצאו מהתנור, והכל ללא אבקת מרק או מלח, פירות וגם אגוזים. וכמובן, ביצה ועוף ודגים.

כאשר יש חסרים תזונתיים, מתזונה המבוססת על אוכל מהיר, וחטיפים, הגוף יכנס לסחרחרה של חוסר איזון. כשצורכים מתוקים, הגוף מאבד מינרלים רבים, ביניהם ברזל, סידן אבץ. חלק  מהתוצאות הן הפרעות קשב וריכוז, עצבנות, ואפילו אנמיה.

באכילת חטיפים מלוחים יש ערך שומני גבוה, מה שיעלה את רמות השומן בדם, כולסטרול וטריגליצרידים. זה לא סוד שילדים רבים נמצאים עם רמות גבוהות של כולסטרול וסוכר הרבה מעבר לממוצע.

אז הנה כמה טיפים איך לארגן מחדש את הבית לאכול נכון:

  • כדאי לאכול ארוחות מסודרות וביחד. כשהילד מנשנש לאורך כל היום הוא לא שבע ממש, אין סדר במערכת העיכול שלו, ורגיעה בפעולת העיכול. כשהוא רואה את ההורים והאחים אוכלים את אותם מזונות זה נותן לו מוטיבציה לאכול גם כן. לפחות שתי ארוחות מסודרות ומשביעות, בחברת המשפחה, יקנו ערך לאוכל.
  • לא מומלץ להכריח ילד לאכול, אם הוא מסרב. יש לו לפעמים את הזמנים בהם הוא לא רעב. כשהוא יהיה רעב הוא יאכל.
  • בגיל צעיר אפשר לשחק באוכל. כן כן…בדיוק ככה. ההפך מהמשפט הידוע: שהאוכל הוא לא משחק. מי אנחנו שנקבע עבורו אם האוכל לא נועד למשחק? בסוף הוא ימצא את יעדו בפה בתור מטוס או כל דבר אחר.
  • בגיל המאוד צעיר אני ממליצה לתת לו להתלכלך, לתת לו לאכול בעצמו, בידיים. כך הוא מפתח את מערכת החושים שלו.
  • את השניצל שהילדים כל כך אוהבים, אפשר לעשות ללא פירורי הלחם וללא ביצה. פשוט כחזה עוף במחבת.
  • פסטה יכולה להיות מקמח מלא או תחליף לפסטה – איטריות אורז, או אטריות תירס. הפסטה תהיה פעם בשבוע, ובפעמים אחרות יהיה אורז, קינואה,  או כוסמת.
  • על השולחן תהיה תמיד קערת פירות, ובזמינות לילדים, לפחות 4 סוגים, השונים בצורתם, בצבעם, במרקם ובגודל. כך הילד יוכל לבחור: בננות, קלמנטינות, תפוח עץ, תותים, קיוי…. אם הילד לא עושה את הצעד, אפשר ל"פנק" אותו ולהביא לו קערת פירות חתוכים ומוכנים לאכילה. אני מוסיפה לקערה גם כמה אגוזי מלך ואז יש ארוחה קטנה ומזינה.
  • דגני בוקר ניתן לצרוך מהסוג הבריא יותר, ולא את אלה הממולאים בקרם נוגט….
  • כריכי בריאות יכולים להיות תחליף שפוי לארוחה.
  • הילדים הם "קופים" קטנים- הם מחקים אותנו. אם בבית אבא אוכל חטיפים הילדים רואים ורוצים גם ולהיפך: כשהארוחה מורכבת מדגן, קטניה, ירקות טריים או מבושלים, בשר/עוף/דג, אם יש מרק חם – הילד רואה והוא נחשף ליותר מהמזון המוכן המונוטוני והדל-תזונתית.
  • תחליף לשוקולד יכול להיות אבקת חרובים. אפשר לערבב עם קצת שמן זית ויש ממרח.
  • טחינה, רצוי להכין בבית ומטחינה גולמית משומשום מלא – יש בו פי 10 סידן משומשום לבן.
  • אפשר לאכול יוגורט כבשים או עיזים במקום שמנת.
  • רוטב לקציצות, יכול להיות מירקות שורש מבושלים וטחונים. אף אחד ל ירגיש בהבדל. וגם לקציצות עצמן אפשר להוסיף ירקות

 

יש עוד הרבה טיפים, יש המון מתכונים

אני אשמח לתגובה שלכם פה למטה, ללמוד עוד ולהעשיר את עצמי ואת הקוראים האחרים.

מה שחשוב הוא הקונספט. לאכול יחד, בריא, לגוון, לשים גבולות ולשמור על הגמישות בתוכם, לא לוותר על מה שחשוב לכם ולילדים שלכם. אתם קובעים את עתידם.

בהצלחה

פה אפשר לקרוא עוד, כמו כמו אחד מהפוסטים האלו:

2 תגובות

  1. אני מוכנה לחזור לגדל ילדים לפי עצותיך. אנחנו לא נתנו את כל הבמבות.
    בהצלחה חמודה.

    1. תודה, דודתי היקרה, אכן ה"במבות" וכל יתר החטיפים הם רעה חולה, שכדאי מאוד להיפטר ממנה, ולהבין כמה נזק היא יוצרת.
      חטיפים הם נטולי ערך תזונתי ממשי, יש בהם שומנים ופחמימות אך ללא הערך המוסף של ויטמינים ומינרלים, והם גוזלים מהגוף את מה שיש לו.
      הם יוצרים התמכרות לרצות עוד ועוד, ואז פחות מהמזון המזין באמת

סגור לתגובות.